Za neke od ovih droga ste već možda čuli, neke još nisu ni ilegalne, ali jedno im je zajedničko: izuzetno su opasne!

Magični zmaj

 

Sintetička marihuana poznata kao „medžik dragon“, osim u legalnoj prodaji u prodavnicama širom Srbije, može da se kupi i preko sajtova, foruma i malih oglasa. „Medžik dragon“ zvanično se prodaje kao osveživač prostora i košta desetak evra. Zamena za „magičnog zmaja“ je biljni tamjan. Navodno, ne ostavlja trag u krvi, pa ne može da se otkrije na testovima. Cena biljnog tamjana je 1.000 dinara.
 

 

Oni koji su imali priliku da koriste ovu drogu kažu da „zmaj udara jače i drži duže od obične trave“. Prodavci iskustva „navučenih“ koriste i kao reklamu:
 

– Ako vidite zelenog zmaja, ne bojte se, on je jedan od nas!”

 

„Mjau-mjau“
 

U nove droge na srpskom tržištu narkotika spade i mefedron, u žargonu popularno nazvan „mjau-mjau“ ili „luda mačka“. Ova droga podseća na kokosovo brašno i spada u psihoaktivne droge, koja „drži“ šest sati! Gram na ulici košta oko 3.000 dinara.

 

„Mjau-maju“ se rastvara u vodi, a osim euforije, budnosti i navodne povezanosti sa drugima i halucinacija, može da izazove ozbiljne poremaćaje poput crvenila, problema krvnih sudova i srca, problem pamćenja, paralizu i smrt! U Srbiji se ova droga takođe konzumira i kroz nos, šmrkanjem, što izaziva bržu i jaču, ali kratkotrajniju reakciju te stoga traži češće unošenje.

Ketamin
 

Konjski anestetik ketamin je nova bogataška droga koja se sve češće koristi umesto kokaina! Razvijen je šezdesetih godina u Americi i koristili su ga vojnici u Vijetnamskom ratu. Dejstvo ketamina dovodilo je povređene vojnike u stanje u kojem su mislili da im je mozak potpuno odvojen od tela, pa su lekari tako mogli da izvrše hitne operacije bez anestezije.
 

Lekari upozoravaju da i kratkotrajno uzimanje ketamina dovodi do poremećaja rada srca, snižavanja krvnog pritiska, povećanja pritiska u mozgu, a prouzrokuje i probleme sa vidom. Nakon duže upotrebe, može doći do psihoze, pojave krvi u mokraći i oštećenja bubrega i jakih stomačnih bolova. Navodno, i sada već legendarna Ejmi Vajnhaus umrla je od koktela droga u kojem je bio i ketamin!

Kristal met

Metamfetamin je sintetička droga koja brzo izaziva zavisnost, a čija su stimulativna svojstva slična adrenalinu. Efekti su teži nego kod kokaina i drugih droga i nekada uključuju akutnu depresiju, psihotične epizode i oštećenja mozga.

Njegova prodaja je nezakonita, a može se naći u raznim oblicima, kao što su pilule, prašak ili kapsule. Jeftinija je od drugih ilegalnih i legalnih dostupnih supstanci. Savremenim hemijskim procedurama ova droga se lako sintetizuje, što je čini izuzetno društveno opasnom, uzimajući u obzir i rizik po mentalno zdravlje dugotrajnih korisnika.

„Krokodil“ 
 

Desomorfin je privukao pažnju u Rusiji 2010. godine, zbog porasta tajne proizvodnje do koje je došlo verovatno zbog jednostavnog sintetisanja iz kodeina. 
 

S obzirom da se ubrizgava odmah, bez prethodne purifikacije, postala je zloglasna jer izaziva ozbiljno oštećenje tkiva, upalu vena i gangrenu, pa je često potrebna amputacija ekstremiteta kod ljudi koji je dugo koriste.